maanantai 10. kesäkuuta 2013

Rotary Youth Exchange

Järjestö joka mut vaihtovuodelle lähettää on Rotary Youth Exchange, kuten oon jo tässä pari kertaa ehtiny mainita... hahah. Pakko sanoo et paras järjestö ! Ainakin tähän asti kaikki on sujunu tosi kivasti ja rotariukkelit on üüüüüber mukavia ja huolehtivaisia. Ihania !  Mulla ei muista järjestöistä oo mitään kokemusta, varmaan nekin tosi kivoja. Mut rotareista en löydä mitään valitettavaa :)

RYE ei oo kaupallinen järjestö, kuten muut yleisimmät vaihtarijärjestöt, STS, YFU, AFS, EF.... mitä näitä nyt on. Toi kaupallisuus tarkottaa sitä et rotarit tekee nuorisovaihtoo ns. "hyväntekeväisyytenä", eli ne ei oo siellä töissä. Niillä on ihan omat työt erikseen ja rotaritoiminta on vähän ku harrastus. Ahahah voi kun kuulostaa tyhmältä, en osaa tota paremmin selittää :D sen takia rotarivaihto on halvempaa, koska rotarit ei nosta palkkaa hommasta. Ainakin näin oon ymmärtäny :D



Rotary International ei pelkästään tee nuorisovaihtoa, vaan se on vaan osa niiden "toimialaa". Rotarit on maailmanlaajuinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka on esim. tehnyt tärkeetä polionvastaista työtä.

Ei se silti ilmasta ole ! Kaikki muut kulut pitää tottakai maksaa ite, vaan vaihdon järjestelymaksu jää pois. Vaihdon hinta vaihtelee siis tosi paljon siitä, minne menee ja minkä hintaset lennot sinne saa.

Omiin kustannuksiin sisältyy myös klubitakki. Kohdemaassa vaihto-oppilaat käy hostaavan klubinsa (kotimaasta on lähettävä rotariklubi ja vaihtomaassa hostaava klubi) rotarikokouksissa ja alueen vaihtareiden kanssa viikonlopun mittaisilla orientation-leireillä. Omasta maastaan vaihtarit tuo pinssejä, jotka liittyy kotimaahan ja niitä sitten vaihdellaan vaihtarien kesken. Vaihdon lopussa pitäis siis takin näyttää joulukuuselta, pinssit nimittäin kiinnitetään siihen. Vaihtoon lähtiessään pitää myös muistaa teettää käyntikortteja itsestään, joita voi jakaa muille vaihtareille. Helpompi sitten pyytää fb-kavereiksi vaikka ei kaikkien nimiä muistaiskaan ;).

Näiden klubijuttujen lisäks rotareilla on sellanen ero muihin järjestöihin, että vaihtarilla on vuoden aikana kolme isäntäperhettä. Yleensähän niitä on yksi. Olin tosi pitkään kahden vaiheilla haluunko hakee rotareiden kautta just tän perheasian takia. Sillon se tuntu tosi tyhmältä. Aattelin, että siinähän ehtii just yhteen perheen kaa tutustua ja sitten pitääkin jo muuttaa. Loppujen lopuks kun sitte hainkin rotareille, tajusin et toi kolme perhettä on vaan kiva juttu. Se on hyvä, että koulu ei vaihdu kesken vuoden , muutenhan sitä joutuisi alottaan alusta kolme kertaa 11 kuukauden sisään. Ja vieraalla kielellä, ei kiva. Mutta kun maissa on niin paljon erilaisia tapoja elää, niin on kiva saada monta erilaista näkökulmaa uuteen kulttuuriin ! Ja samalla saa varmasti kaiken irti vaihdosta !

Rotarit myös maksaa vaihtareille kuukausirahaa ! Pitäkää mielessä te jotka mietitte vaihtoon lähtöä ahahah ! ;)

Linkki Rotary Internationalin sivuille löytyy tästä.

Voisin vielä joku toinen kerta tehdä tarkemman postauksen rotareiden hakuprosessista :)