torstai 26. syyskuuta 2013

St Jorioz


Viime viikonloppuna sain vihdoin viimein tavata kaikki meiän districtin 1780 rotarivaihtarit! Niille joille D1780 ei sano paljon mitään, niin se on Ranskan Rhône-Alpesin alue. Jos ei vieläkään sano mitään niin kattokaa googlesta :)

Anyways, lauantaiaamuna klo 8 lähettiin mun klubin toisen vaihtarin, perulaisen Alexandran ja meiän vaihtoasiamiehen kanssa ajeleen kohti Annecya. Majoitus oli järjestetty St Joriozin leirikeskukseen, tai en tiiä oliko se leirikeskus, mutta sen tapanen paikka, joka sijaitsee ihan Annecyn vieressä :)


Me oltiin jo kymmenen aikaan perillä vaikka ohjelma oli merkitty alkavaks vasta neljän aikaan, koska rotareilla oli kokous sitä ennen. Mulle ja Alexandralle oltu saatu muuta kyytiä niin hengailtiin siinä sitten aamupäivä ja lounastettiin rotariherrojen kanssa ennen kun muut meidän alueen vaihtarit saapu paikalle.

Alexandraa !
En tiiä yhtään miten kuvailisin tota viikonloppua, koska se oli vaan yksinkertasesti paras. Tapasin ihan älyttömästi maailman ihanimipia ihmisiä, jo parin tunnin jälkeen oltiin ihan kun parhaita kavreita vuosien takaa, kaikki. Sitä on hankala selittää jos sitä ei ite koe, mutta koitan selittää parhaani mukaan miten viikonloppu kulki.

Lauantaina meillä oli infotilaisuus, sitten ruoka (ranskalaiseen tyyliin herkullista ja PALJON) ja illalla meillä oli pippalot isossa teltassa. Kiitos suurelle määrälle meksikolaisia ja brasilialaisia vaihtareita, se oli ihan oikeesti fiesta ja mäkin tanssin varmaan kolme tuntia putkeen ihan hulluna :D mut se oli huippukivaa! Puolenyön jälkeen meiän ajettiin teltasta pois ja tarkotus ois kai ollu mennä nukkuun, mutta hengailtiin Joaon, Marinan(Brasilia), Genellen, Lexin(Kanada), Ebonyn(Australia), Baptisten, Lucasin(ranskalaisia ex-vaihtareita) ja Amelian(USA) aamuneljään asti Genellen ja Marinan huoneessa. Unta saatiin yön aikana mukavat kolme tuntia, koska seuraavana aamuna aamupala oli jo puoli 8.

Sunnuntaina, hyvin nukutun yön jälkeen, syötiin aamupala, pakattiin laukut, luovutettiin huoneet, otettiin lounas mukaan kertakäyttöastioihin ja lähettiin bussilla vuoren huipulle. Ohjelmassa luki, että meillä ois pitänyt olla vaellusta tai jonkin sortin patikoimista siellä, mutta naaaaah mitä turhia. Syötiin lounas huipulla ja lähettiin bussilla Annecyyn. Siellä tehtiin ihan pikku tour kaupungissa jalan ja sen jälkeen isompi tour laivalla ympäri Annecyn kaunista järveä. Ilma oli lämmin, seura mitä mukavinta ja maisemat kauniita = perfecto. Liian pian risteilyn jälkeen piti jo sanoa heipat ja lähteä takasin kotia kohti :(
Megan USA, minä, Genelle Kanada, Karl Taiwan, Joao Brasilia, Amelia USA & Philip Australia

Alexandre Etelä-Korea, Marina Brassit, mä & Megan USA
1. Philip, Ebony, minä & Joao 2. mä ja Unnati Intiasta 3. Fernanda Brasseista ! 4. Joao and meitsi

1. Genelle & Marina ♥ 2. Peru, Finland, Taiwan, Venezuela & Taiwan 3. Genelle my love 4. favorite girls! can, aus, can

1. partykuva, uutena oikeella alakulmassa mun tuleva hostsisko Camille 2. minä jossain klo 3 ja 4 välillä aamuyöllä 3.  ei lisättävää :P  4. paras kuva ikinä:D Baptiste, Marina, Joao, mie & Genelle
en yhtään ihmettele miks Annecya sanotaa pikku Venetsiaks... siellä oli äääääälyttömän kaunista!

Vietin 24 tuntia entuudestaan tuntemattomien ihmisten kanssa ja sain 50 uutta parasta kaveria. En tiiä johtuuko se siitä, että ymmärretään toisiamme jotenkin eri tavalla kun ollaan kaikki "samassa tilanteessa" vai sattuko meille vaan näin hyvä tuuri et satutaan vaan oleen samanlaisia. Näistä ihmisistä tuli mulle yhessä päivässä kuin toinen perhe. Kaikkien kanssa en ehtiny puhuun niin paljon kun toisten, mutta kaikkia hirvee ikävä jo nyt. Onneks parin viikon päästä on seuraava tapaaminen!



tiistai 17. syyskuuta 2013

Home is where your heart is

Viime viikonloppuna mun hostäiti lähti hostsikon kanssa wakeboardingin Ranskan mestaruuksiin Nantesiin. Ite en lähteny messiin vaan vietin viikonvaihteen hostperheen serkkujen luona Chambéryssa. Mulla ei ollu mitään tätä vastaan, koska tunsin perheen jo entuudestaan ja tiesin että ne on tosi mukavia ja niillä on hieno talo :D

Kotimatka perjantaina koulun jälkeen oli paljon normaalia nopeempi, koska viikonlopun majapaikkani sijaitsi vaan kymmenen minuutin kävelyn päässä koululta. Serkkujen isä Patrick tuli vielä vastaan niin ei tarvinnu kantaa laukkujakaan.

Illemmalla lähettiin perheen äidin Nathalien kanssa pelaan tennistä. Olin paljon huonompi kun muistin, mutta mitäs pienistä ! Urheilun jälkeen hankittiin kaikki kalorit (ja vähän enemmän) takasin tilaamalla pitsat. Perheessä on kaks poikaa, Martin ja Timothé, mutta Tim ei ollut perjantaina paikalla koska opiskelee Lyonissa ja tuli vasta seuraavana päivänä viikonloppuvisiitille.

Lauantaiaamulla pyöräiltiin aamiaisen jälkeen Patrickin ja Martinin kanssa Chambéryn keskustaan markkinoille/torille/tms. Siellä tuoksu järkyttävän hyvälle, arvaatkaa tuliko nälkä... !




Illalla ohjelmassa oli keilausta, jee ! Mentiin koko porukalla, miinus Tim, joka jäi kotiin opiskeleen. Keilauskierroksen jälkeen otettiin vielä erä biljardia (tytöt vastaan pojat) ja ilmakiekkoa.



huonolaatunen kuva keilaustaidonnäytteistä
:D

Sunnuntaina käytiin aamulla Château de Montrottierissa, Annecyn lähellä sijaitsevassa linnassa.
Iltapäivällä kipaisin kylään kolmannen hostperheen luo, mistä tunsin jo perheen tytön Camillen ja mun luokalla olevan taiwanilaisen vaihtarin Sylvien.



Sylvie, minä, Camille ja kolumbialainen vaihtari Ana
Sunnuntai-ilta vietettiin rennoissa tunnelmissa pelaillen ja katsellen Taru sormusten herrasta osa 1. Ja tietysti syöden ! Les crêpes, je vous aime.





Tiistaina pakkasin kimpsut ja kampsut ja tallustin juna-asemalle koulun jälkeen. Vaikka viikonloppu oli tosi hauska, oli ihanaa palata kotiin! Olin yllättynyt kun tajusin poteneeni koti-ikävää, en Suomeen vaan hostperheen kotiin. Oon onnellinen, että oon kotioutunu tänne näin hyvin ja tää paikka on jo nyt mulle toinen koti. Mun hostperhe on niin ihana, ja just sopiva mulle! Vaikka mun seuraavat hostit onkin tosi kivoja, en haluis perjaatteessa vaihtaa ollenkaan perhettä. Haluisin olla täällä ainakin joulun yli, katotaan saanko järjestettyä silleen :)

Kotiinpaluun teki vielä paremmaksi se, että mun sängylle oli saapunut kaksi pakettia, toinen hostäidiltä ja toinen äidiltä Suomesta. Hostäiti oli tuonu mulle tuliaisiks Nantesista keksejä ja karamellitahnaa (joka on maailman parasta, parempaa kun nutella, uskokaa tai älkää). Suomen äidin paketti oli isompi ja täynnä suomi-tuliaisia, paljonpaljon suklaata, ruisleipää, lahjoja hosteille, salmiakkia ja pari vaatetta! kiitos äidit 

Kotiinpaluu oli 95% täydellinen. Ei 100%, kiitos meiän roskiksen, joka on tullut hulluksi. Meillä on keittiössä automaattiroskis, sellanen jonka kansi aukee kun sen edessä huitasee kättä. Ennen se on ollu ihan kiltisti, mutta nyt sillä on jotain henkisiä ongelmia ja se aukee ja menee kiinni itsestään KOKO AJAN ! Kuulostaa hahah hassulta, ja onhan se aluks joo, mutta puolen tunnin kuuntelun jälkeen se on raivostuttavaa. No eiköhän se kohta tosta rauhotu, nyt oon teljenny mahdollisimman monta ovee meidän välistä niin en kuule sitä enää niin hyvin...

Roskisongelmista huolimatta takana on mahtava week-end, ens vklp on vaihtarileiri, can't wait !







keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Contente, mais fatiguée




Syyskuun toinen viikko ja syksy on saapunut jäädäkseen tännekkin. Koulua on takana viikon verran, arki rullaa ja mä kierin mukana! 

Säät muuttu parissä päivässä keskikesästä keskisyksyyn. Viiden päivän sisällä lämpötilat tippui kymmenen astetta. Vielä viime viikolla oli ihan rantakelit, joka päivä yli 30 astetta, sen jälkeen  viikonloppuna säät vähän huononi ja koko sunnuntain satoi. Tää viikko onkin sit ollut tosi viileä. 

Keskipäivällä, jos aurinko paistaa, on ihan lämmin ja noin 25 astetta, mutta joka aamu kun kävelen junalle klo 7.15 tuntuu siltä kun ois hypänny keskelle joulukuuta. En osannu ollenkaan varautua tälläseen muutokseen ja oon tehny joka päivä jollain tavalla vääriä vaatevalintoja. 

Maanantaina otin kouluun sadetakin koska luulin että sillon satais edellispäivän tavoin. No eipä satanutkaan, keskipäivällä oli itseasiassa ihan mukavan lämmintä ja raahasin takkia koko päivän kädessäni, koulussa kun ei ole naulakoita eikä takki mahtunut laukkuun. Tiistaina en ottanut takkia ollenkaan, ajattelin että hieman normaalipaitaa paksumpi farkkupaita on sopiva, päivällä ilma lämpenee.  Lopputulos: aurinko ei paistanut sittenkään, olin jäässä koko päivän ja junalta kotiin kävellessäni taivaalta ryöppysi iloisesti vettä. :D Tänä aamuna päätin olla kärsimättä kylmyydestä ja nappasin jalkaan uggit. Se oli hyvä idea aamulla kävellessäni kouluun, kun lämmintä oli vain 10 astetta, päivällä taasen paistoi aurinko ja tuntui vähän tuhdilta valinnalta. 



Pienistä asumokista huolimatta elämä hymyilee ja koulussa on tosi kivaa. Oon saanu paljon kavereita, paljon enemmän kun odotin, hehe:) varsinkin sellasia moikkaustuttuja on mukavan paljon. "Parempia kavereita" mulla on sellanen 5-6 :)

Ranska sujuu koko ajan paljon paremmin, mutta ei silti hyvin :D Mun lukkarin on aika idiootti, koitan mennä pyytään jos saisin vaihettua joitain tunteja. Mun päivät on keskimäärin 3-4h, mun mielestä aika vähän, ja tunnit on joinain päivinä ihan ääliöihin aikoihin. Esim. tiistai: 8-9 ranskaa, 15-16 englantia ja 17-18 espanjaa. Mulla on siis keskipäivällä 6h hypäri, ainakin saan syödä rauhassa, haha. Eilen oli vaan kahen tunnin päivä koska meidän espanjantunnit on peruutettu tältä viikolta koska kurssilla ei oo vielä opettajaa. Kuinka ranskalaista :D

tässä mun lukkari, oon kaikilla tunneilla jotka EI oo yliviivattuja. toi on tosi epäselvä, pahoittelut siitä, mut ehkä siitä saa jotain selvää!

Joka päivä oon jo yheksän aikoihin ihan kuitti ja meen joka ilta kymmenen aikoihin nukkuun. oon onnellinen mutta väsynyt. Joten niimpä taas nytkin, kauniita unia vaan kaikille!

ps alussa vähän ranskalaista musiikkia, kannattaa kuunella!

torstai 5. syyskuuta 2013

Hello September


Toinen viikko on täällä on mennyt tosi nopeesti! Viikonloppuna vietettiin viimesiä lomapäiviä ennen koulua urheilun merkeissä. Sunnuntaina oltiin jossain tapahtumassa/kilpailussa, missä kuljettiin vuoren rinnettä ylös 12km matka juosten tai kävellen. Maisemat oli (taas kerran) huikeet, mut oma suosikkini oli matkan varrella olevat ruoka/juoma-pisteet. Vaikka en ollukkaan siinä kilpailuluokassa niin oli tosi ammattiurheilija olo kun nappas niiltä pisteiltä vähän välipalaa ja jatko matkaa :D harmittaa kun ei oo kuvia matkan varrelta :(

Maanantaina lähettiin Cécén, Thomasin ja Maëllen kanssa pyöräileen ympäri lac du Bourgetia. Toinen puoli järvestä oli kokonaan ylämäkeä (ja järvihän on siis valtava). Se ylämäkiosuus oli ihan hirveetä ja sitä kesti toooosi pitkään! Poljettiin varmaan joku 3h taukoamatta niitä mäkiä jalat tulessa. Huipulla pidettiin ruokatauko jonka jälkeen ajeltiin alas ja mentiin järven päästä lähtevälle Canal de Savièrelle uimaan.




Sen jälkeen ei jaksettukaan enää polkea toista puolta järvestä takaisin, niin Maëllen joku kaveri tuli hakeen meidät ja pyörät veneellään takasin :D En tiiä paljon kilometrejä kerty, mutta luulisin että aika paljon koska reissussa oltiin aamukymmenestä seitsemään illalla! :D

Seuraavana aamuna kello soi 6:40 koska oli eka päivä koulua ja junalle piti lähteä jo vartin yli 7. Sängystä oli kiva nousta kun jalat tuntu siltä että ne ois painanu tonnin, kiitos edellisen päivän pyöräilyn :D

Junamatka Chambèryyn kestää n. 10 min ja asemalta koululle kävelee nopeesti. Koululla olin aika hukassa kun en löytäny mun nimee listoista. Kun menin yhen ranskalaisen tytön kanssa kysyyn sisältä mikä mättää, kävi ilmi että en ookkaa "seconde"lla vaan "première"llä ja koulu alkaakin vasta seuraavana päivänä :D No mikäs siinä, menin sitten läheiseen kahvilaan aamucappucinolle ja kävin kiertelemässä kauppoja, niitä kun ei Aix-les-Bainsissa hirveesti ole. Juna-asemalta ostin Cosmon matkalukemiseks ja huristelin junalla takasin kotiin. Sitten käytiin hostmamin kanssa vähän asioilla ja ettimässä mulle puhelinliittymää.



Seuraavana päivänä uusi yritys! Tällä kertaa nappas. Première on vähän kun Suomen lukion toinen luokka, seconde eka ja terminale kolmas. Ranskassa lukioissa on kolme eri linjaa, S, ES ja L. S on tiedelinja, ES ekonomia ja L kirjallisuus. Oon itse tolla L:llä oman ikästeni kanssa, mulla ei oo ollenkaan matikkaa ja melkein kaikki aineet kieliä. Opiskelen mm. englannin ja ranskan kirjallisuutta, saksaa, espanjaa ja historiaa. Tai itsesiassa melkein pelkästään noita (+ tietysti ihan normi ranska ja enkku).

Luokka on tosi tyttövoittonen, mut mukavan olonen. Pääsin heti yhteen porukkaan mukaan, jotka neuvo mulle mihin pitää mennä ja joiden kanssa söin ja istuin hypärillä puistossa. Meidän luokalla on kans kaks muuta vaihtarityttöö, toinen Kolumbiasta ja toinen Taiwanista. Niidenkin kanssa ehin vähän puhuun ja oli ihan kivoja :) Koulun jälkeen kävin vielä vähän kaupoilla yksien toisten mun luokkalaisten kanssa, olin tosi positiivisesti yllättyny kuinka mukavia kaikki on! Luulin ja olin kuullu että ranskalaiset ois ylimielisiä, ainakin jotkut.



Mulla ei oo vielä lukkaria enkä pääse ruokalaan syömään, koska en oo saanu vielä jotain kulkukorttia. Oon tosi happy että sain heti kavereita, sillä muuten juoksentelisin tuolla ympäriinsä kun päätön kana..:D Tänään sain kuulla että lukkareita en oo saanu sen takia, koska mun täytyy ehkä vaihtaa luokkaa. Meidän luokalla on kuulemma liikaa porukkaa. Pysyisin mieluusti tällä luokalla mut aika näyttää mihin sitä sitten joutuu.